BİŞKEK KIZ KUR’ÂN KURSU
– TANRI DAĞLARININ ETEKLERİNDE AÇAN GÜL –
Bir bölgenin, coğrafî zenginliklerinden çok insan kaynaklarıyla, yetişmiş bir nesille anılması ne büyük nimettir. Orta Asya bölgesi de asırlar boyu ilim, irfan sahibi insanlarıyla anılan bir coğrafya olmuştur. Bahâüddîn Nakşibend, Ahmed Yesevî, Ubeydullâh-ı Ahrâr, İmam Serahsî, İbn-i Sînâ, Uluğ Bey, Mahmud Kaşgarî, Yusuf Has Hâcib gibi birçok, âlim insanlığa dinî, ilmî, fennî, edebî konularda emsal teşkil etmişlerdir. Türkler din ve sanatı, din ve edebiyatı, din ve estetiği birleştiren bir millet olmuştur. Asırlarca bu büyük insanların nesli, ataları gibi güzellikleri çoğaltarak günümüze kadar gelmişlerdir. Takdir-i İlahî olarak; İslâm Kırgızistan’da 70 yıllık bir fetret devri yaşamış, sonrasında daha da parlak bir şekilde kendisini göstermiştir.
Orta Asya’nın Anadolu’da yaşayan vefâkâr torunlarının gönülleri 70 yıllık nurun azalmasına razı olmadığı için kolları sıvamışlar, var güçleriyle bu bölgede müesseseler açıp insan yetiştirme derdine düşmüşlerdir.
Bu mânâda 2001 yılında ata yurt Kırgızistan’dan bir avuç genç kızın Hüdâyî Kız Kur’ân Kursuna eğitim almak için yola çıkmasıyla hanımların eğitimi noktasındaki ilk girişimin başladığını söyleyebiliriz.
Türkiye’den eğitim alıp gelen genç kızlar, hizmet heyecanıyla hiçbir engele takılmadan, maddî manevî zorluklara bakmadan yollarına devam etmişlerdir. Türkiye’den eğitim alıp gelen ilk hoca hanımlardan biri, o günleri şöyle anlatıyor: “2000’li yılların başı, maddî yönden Orta Asya Türkî cumhuriyetlerinin en zorlu yıllarıydı. Biz İslâm’ı öğrenip gelmiştik. Her yere, her eve ulaşmak istiyorduk çünkü ‘Müslüman’ım!’ dediği hâlde kelime-i şehâdeti bir defa olsun söyleyemeyen yüz binlerce insan vardı. Bir gün Bişkek şehrinden 200 km uzaklıkta bir köye sohbete gitmem gerekti. Gidecek yol param vardı ama dönüşe yetmiyordu. Ben de ‘Allah Kerîm’ deyip yola çıktım. Sohbet bitince dönüş yoluna düştüm ama ‘Nasıl gideceğim şimdi?’ diyordum kendi kendime. Orada bir teyze ‘Kızım sana Allah için bu parayı vermek istiyorum’ dedi ve hiç tanımadığım bu teyze elime parayı sıkıştırdı. Paraya baktığımda ise tam yol parasıydı. Ne eksik, ne fazla.”
Hizmete kendini adamış Kırgız hanımlarını, Moğolistan bozkırlarında gördüğüm ve hayranlıkla izlediğim sürü atlara benzetirim. Yüzlerce at, bozkırda sürü hâlinde tozu dumana katarak koşturuyor; sağa sola dönerken sanki bir orkestra imişler de bir şef onları yönetiyormuş gibi hep birlikte hareket ediyorlar. Heybetlerinden önlerine hiç kimse çıkmaya cesaret edemiyor. Kırgız genç kızlar da aynen böyledir; bir şeye inanmaları onlar için yeter.
Yıllarca Kırgızistan’ın her bölgesinde yaygın eğitim olarak devam eden hizmet, tek derdi ümmet olan vefakâr bir hocamızın teşvîki neticesinde Bişkek Kız Kur’ân Kursunun açılmasıyla kurs bünyesinde devam etmektedir. Bişkek Kız Kur’ân Kursu, 2015 yılında açıldı ve ilk açıldığında 120 yatılı talebe kapasitesiyle 6 yıl hizmet verdi. Kursumuz, halk arasında eğitiminin güzelliğiyle tanınmaya başladıkça ihtiyaca cevap veremez oldu. Vefakâr Anadolu erlerinin gönlü buna razı olur mu? Hemen kurs binasına bir kat daha ilave edildi ve kurs 200 kişilik kapasiteye ulaştırıldı. Kurs, yatılı olarak da taleplere cevap veremeyince hoca hanımlar gayret gösterip bir dernek kurdular. Her bir gönlü gül bahçesine çevirebilmek niyetiyle bu derneğe “Gülzâr Kadın ve Aile Derneği” ismini verdiler. Şimdi Bişkek Kız Kur’ân Kursu, iki Şehbal binası ve bir anaokulu ile hizmete devam etmektedir.
Kırgızistan, zıtların bir arada yaşandığı bir ülkedir. Her an mini etekli, makyajlı bir hanım, kursun kapısından girip çocuğunu yaz kursuna getirebilir ve “Yavrum burada dînini, namazını öğrensin.” diyebilir.
Bu hususta pek çok unutulmaz hatıraımız da var. Bir gün askeriyede çalışan rütbeli bir hanım, “Ne olur beni de kursa yatılı olarak alın. Dînimi öğrenmek için birkaç aylığına işimi, her şeyimi bırakırım.” diyerek üç ay ücretsiz izin alıp yaz kursuna Kur’ân öğrenmeye gelmişti ve yatılı olarak eğitimini tamamlamıştı.
Bir gün evvel yüksek maaşlı bir iş anlaşması yapan bir genç kızımız da kursun önünden geçerken kursu görmüş, çok etkilenmiş ve annesine “Ben işi mi kabul edeyim, kursta ilim mi alayım?” diye sormuş. Annesi “Yavrum, ben çok geç yaşımda namazı öğrendim, sen ilk olarak dinini öğren. Benim gibi geç kalma!” diyerek, kızına geliri güzel olan işini bıraktırmıştı. İşte gerçek anne, işte gerçek fedakârlık! Dünya ve âhiretle karşılaşıldığında âhireti tercih edebilmek ne büyük bahtiyarlık!
Bişkek Kız Kur’ân Kursu, bu talep ve ihtiyaçtan dolayı altı-yedi yaşındaki erkek çocuklara da yaz kursu için imkân oluşturup sınıf açmakta. Sultan adında altı yaşında çekik gözlü, güzel bir çocuk öğrenci olarak gelmişti. Çocuk o kadar Kur’ân-ı Kerîm’i öğrenme aşkıyla doluydu ki her akşam yatarken annesine “Beni sabah kaldırmayı unutmayın, dersime geç kalmayayım.” diyormuş. Her sabah kendisi sabah namazına uyanıp hazırlanıyor ve merdivene oturup hazır bekliyormuş.
Elhamdülillah, Kırgızistan’da çocuklar ve gençler arasında dînlerini öğrenme isteği çok fazla. Açılan Kur’ân kursları, yaz kursları tam dolulukla devam etmekte. Bu hâli görünce insan, şu âyeti düşünmeden edemiyor: “O günleri, biz insanlar arasında döndürür dururuz” (Âl-i İmrân Sûresi, 140) Yüzyıllar önce İslâm, Orta Asya’dan Türkiye’ye ve diğer bölgelere yayıldı. 70 yıl yaşanan fetretten sonra şimdi Türkiye’den ve diğer İslâm ülkelerinden tekrar buraya geliyor. Şimdi İslâm, burada hızlı bir şekilde kuvvetleniyor. Belki öyle bir zaman gelecek ki İslâm, buradan tekrar öğretilmek üzere Türkiye’ye ve diğer memleketlere gidecek. Bu Allah’ın kanunudur; bir tarafı güçlendirir, bir tarafı zayıflatır. Ama İslâm’ın nuru hiçbir zaman sönmez.
Bişkek Kız Kur’ân Kursunda Kırgız, Kazak, Özbek, Ahıska Türkü, Rus, Tacik, Dungan olmak üzere birçok milletten öğrenci eğitim görmektedir. Aynı çatı altında bu kadar çeşitli milletin eğitim alması “Müminler kardeştir!”(Hucûrât Sûresi 10) âyetinin canlı bir örneği olarak tecelli etmekte.
Bişkek Kız Kur’ân Kursu, lise ve üniversiteli öğrencilere yönelik 2 yıllık eğitim veren bir kurumdur. Mezunlarımız, branşlarına göre kurs çatısı altında, Şehballerde, anaokulunda ve yaygın eğitimde hizmet etmektedirler. Kırgızistan’da her bir câminin yanında bir-iki sınıftan oluşan Kur’ân kursları yer almaktadır. Birçok öğrencimiz bu sınıflarda yaygın eğitim hizmetini başlatmıştır.
Evli ve yaşı büyük hanımların ricası üzerine kurs bünyesinde gündüzlü kurs da açılmıştır. Bir yıl içinde 100-150 hanım ders görmektedir. Hanımlara yönelik Kur’ân-ı Kerim dersi, fıkıh, akâid, hadis, tefsir gibi derslerin yanında aile ve çocuk eğitimi konularında seminerler de düzenlenmektedir.
Dünyanın her yerinde olduğu gibi bu bölgede de aile içinde sorunlar görülmeye başladı maalesef. Boşanmalar veya ebeveyn-evlat arasında oluşan uçurumlar gibi aileyi sarsan problemler büyüyerek devam etmekte. Aile müessesesine karşı açılan bir savaş var. Bu ateşi gören hoca hanımlar “Alevden bir insan kurtarsak kârdır!” diyerek gecesini gündüzüne katıp gayret göstermekte. İlgi çekici program ve seminerler hazırlayarak halka sunmaktalar. “Anne ve Kızı” veya çok rağbet gören “Gelin-Kayınvalide” gibi programlar düzenleyerek özellikle anne ve kızlarını, kayınvalide ve gelinlerini bir araya getirip aralarında muhabbet oluşturma gayreti içindeler.
İlmî faaliyetlerin yanı sıra kursumuzda halka açık kermesler düzenlenerek öğrencilere sosyal etkinlikler öğretilmektedir. Öğrenci bizzat kendisi bir şeyler hazırlayıp satarak hayır faaliyetinde bulunmakta ve öğrendiği etkinlikleri hizmet için gittiği yerlerde de düzenleyerek halka örnek teşkil etmektedir.
Ayrıca kursumuzda sertifikalı yemek dersi, el işi dersleri verilerek her bir genç kızın hayata hazırlanmasına da yardımcı olunmaktadır.
Elbette teknolojinin sunduğu imkânlardan da faydalanıyoruz, bu güzelliklerden biri online eğitim oldu. Yüz yüze eğitimin yanı sıra, kursun hoca hanımları iki yıldır online dersler ve seminerler düzenleyerek Amerika’da, Rusya’da ve daha birçok yerde yaşayan Kırgız hanımlara ulaşmaktadır.
İslâm’ın temel unsuru ihyâdır. En güzel ihyâ hareketi ise insanların kalplerini diriltmek yani emr-i bi’l mâruf ve nehy-i ani’l münker ile toplumu canlandırmaktır. Bişkek Kız Kur’ân Kursunun maksadı da bu minvâl üzere hareket ederek gönülleri ihyâ eden bir damla olabilmektir. Rabbim, gönüllere ulaşarak bu ihyâyı bir sonraki nesle akıtabilen eğitimcilerden olmayı nasip eylesin.
Âmin!
Kursun açılış tarihi: 15.01.2015
Kurs tipi: Yatılı ve gündüzlü eğitim veren kurum
Eğitim modeli: 2 yıllık Kırgızca ve Rusça eğitim sınıfları, hafızlık sınıfı
Muhatap kitlesi: 7’den 70’e her yaş grubu
Öğrenci kapasitesi: Yatılı 200, gündüzlü 150
Adres: Bişkek-Kırgızistan
İnstagram: bishkek_kyz_Kur’ân_kursu
Bişkek – KIRGIZİSTAN
HATİCE ŞAHİN